Als kind ging ik graag mee met mijn moeder mee naar haar werk. Ze was lerares handenarbeid op een PABO (de lerarenopleiding voor het basisonderwijs).  In het enorme handenarbeidlokaal vol met hout, klei, gereedschappen en een heuse zandbak voor gipsafdrukken kon ik eindeloos knutselen. Ik mocht in m’n eentje door lange gangen naar de kantine lopen. Daar kreeg ik van de conciërge een gevulde koek. Of ik ging mee naar de werkweek, waar ik samen met haar studenten hutten bouwde in het bos en waar twee stoere jongens een heuse totempaal uit een boomstam hakten. Het werk van mijn moeder was één groot walhalla.

Wat me vooral is bijgebleven aan deze dagen is de passie en bevlogenheid waarmee mijn moeder haar vak uitoefende. Ze heeft 45 jaar voor de klas gestaan en ze heeft lesgeven van het begin tot het einde leuk gevonden. Lesgeven was haar roeping.

Dat was dus het voorbeeld dat ik had: werken is een roeping. Werken is iets wat je doet omdat je er, bij wijze van spreken, voor in de wieg bent gelegd. Je hoeft niet te twijfelen of het wel bij je past. Het was zo klaar als een klontje: het is je bestemming. Maar ik voelde helemaal geen bestemming of roeping. Ik piekerde me suf over wat ik later wilde worden. Ik slingerde heen en weer van modeontwerper en bezinepompbediende tot balletdanseres en paardenfluisteraar, al bestond dat beroep toen nog niet. Alles leek mogelijk, als je maar wist wat je wilde.

Ben jij het zeldzame exemplaar?

Ervaar jij je werk als je roeping? Dan heb je een diep gevoel dat je bestemd bent voor jouw werk. Je kan je niet voorstellen dat je ooit ander werk zou willen doen. Misschien wist je als heel jong kind al wat jouw bestemming is. Geld of status is voor jou waarschijnlijk minder belangrijk. De kans is groot dat jij je identificeert met jouw vak of beroep. Je wérkt niet als arts of leraar, maar je bént het met hart en ziel. Er zijn echter maar weinig mensen die hun werk enkel en alleen als een roeping beleven. Gefeliciteerd! Jij hebt je roeping gevonden. Voor de meeste mensen is het een behoorlijke zoektocht voordat ze helder hebben wat ze willen in hun werkende leven.

Een zoektocht

Ikzelf had geen idee wat ik wilde qua werk en ik heb lang naar antwoorden gezocht. Ondertussen werkte ik gewoon om mijn huur te betalen en af en toe lekker op vakantie te gaan. Ik vond mijn werk best leuk maar het gevoel dat er meer moest zijn bleef knagen. Ik wilde een baan waarin ik van betekenis kon zijn en waar ik mijn talenten in kwijt kon. Mijn werk moest energie geven en ik wilde een drive voelen. Maar ik wilde ook mijn creativiteit kwijt. Persoonlijke en professionele groei was ook belangrijk voor me. Oh ja en het moest financieel ook nog wat opleveren. Kortom; mijn werk moest verschillende doelen dienen en dat combineren was nog niet zo eenvouding.

Werkdoelen

Uiteindelijk heb ik gevonden waar ik enorm veel plezier aan beleed; het begeleiden van mensen in dezelfde zoektocht. In gesprekken met mijn klanten zie ik verschillende ‘werkdoelen’ voorbijkomen. Het kan je helpen om de redenen waarom je werkt op een rijtje te zetten zodat je inzicht krijgt in jouw werkdoelen. Dat maakt het makkelijker om keuzes te maken, actie te ondernemen en jouw werk nog beter aan te laten sluiten bij jouw behoeftes. Het kan zijn dat jij jezelf in één of in een combinatie van werkdoelen herkent.

Werken is brood op de plank
Een belangrijk doel van werk is geld verdienen. Dat is natuurlijk heel legitiem. Er zijn maar weinig mensen die het zich kunnen permitteren om riant te leven zonder maandelijks inkomen. Als jij voornamelijk een brood-op-de-plank werker bent, dan heeft werken het doel om in je levensonderhoud te voorzien. De kans is groot dat je voldoening haalt uit activiteiten buiten je werk. Bijvoorbeeld wanneer je actief bent als vrijwilliger of trainer van het voetbalteam van je kinderen.

Werken is carrière maken.
Een ander doel van je werk kan zijn om succes en status te bereiken. Werk is voor jou een manier om je professioneel te ontwikkelen. De erkenning en waardering van anderen is belangrijk voor jou. En werken is een manier om je plek binnen een organisatie, vakgebied of maatschappij te claimen. Ben jij een Carrièrewerker? Dan heb je waarschijnlijk een duidelijk doel voor ogen waar je naar toe wilt groeien. Het bereiken van dat doel geeft een enorme kick en voldoening.

Werken is ondernemen
Je hoeft niet letterlijk ondernemer te zijn om je een ondernemer te voelen. Als werken voor jou ondernemen is dan gaat het jou om creëren, tot stand brengen en realiseren. Het maakt misschien niet eens uit wat je creëert; of het nu een app is voor jouw organisatie ontwikkelen, met jouw team de klantenservice op de rit krijgen of duurzame tuinhuisjes te ontwerpen. Ben jij vooral een ondernemende werker? Dan heb je veel ideeën over wat je wilt realiseren en tot stand te brengen. Je houdt van praktische en hands-on oplossingen en voor jou telt het eindresultaat.

Werken is betekenisgeven
Wanneer je vooral voldoening en zingeving wilt ervaren in je werk, dan staat betekenisgeven centraal. Anders dan bij de functie van roeping heeft werk niet het allesomvattende, soms zelfopofferende, karakter. Je wilt een goed gevoel en energie krijgen van je werk. Werk jij om betekenis te geven? Dan gaat het jou om twee dingen; enerzijds om zelfverwezenlijking en anderzijds om van betekenis te zijn voor anderen. Je werk is voor jou de manier om dat te bereiken. Je weet waar je voor staat, waar je goed in bent en wat jouw purpose is.

De crisis dwingt tot heroverwegen

De huidige crisis zet alles op zijn kop en voor heel veel mensen wordt ook de betekenis hun werk onder druk gezet. Het kan zijn dat je inkomen onder druk komt te staan, dat opdrachten niet meer doorgaan of dat je ineens afvraagt wat jouw werk toevoegt aan het grotere geheel. Het kan zelfs zo zijn dat je op zoek moet naar een nieuwe baan. Wat de verandering ook is, deze tijd vraagt om het heroverwegen van jouw werkdoelen en bijbehorende waarden. Op basis daarvan kan je richting bepalen en keuzes maken. Ik ben heel benieuwd wat jouw doelen in je werk zijn. Laat je het weten?

Wil jij jouw werkdoelen in kaart brengen? Dat kan met het Working Goal Compas© van Bureau Nieuwe Maan. Download hier de handout Working Goals Compas en volg het stappenplan. Veel succes!