We doen het allemaal; je vasthouden aan dingen die ons eigenlijk niks brengen. Sterker nog, dingen die ons geluk in de weg staan en die zorgen voor stress, spanning en zorgelijke gedachten.

Maar wat als je de volgende vijf dingen nu eens los zou laten? 

1.     De behoefte aan controle
Herken je dat je graag de touwtjes in handen hebt en ben jij een echte controlefreak? Dan ben je ook heel veel energie en tijd kwijt met ervoor te zorgen dat de dingen op jouw manier verlopen. Bovendien weerhoudt deze controledrang je van spontaniteit en het volgen van je intuïtie. Controle komt namelijk vanuit je mind en niet vanuit je hart. Wat zou er gebeuren als je de teugels wat meer laat vieren?

2.     De behoefte aan erkenning
Herken je dat je veel bezig bent met wat andere mensen van je vinden? Of je het wel goed hebt gedaan? Of het goed genoeg was in de ogen van de ander? Dan meet je jezelf aan de hand van de verwachtingen van de ander. Maar wat als je dat los zou laten? Wat als jij goed genoeg bent zoals je bent? Dan kun je op je eigen kompas gaan varen. Op het moment dat je stopt met zo hard te proberen en je jezelf accepteert en omarmt, zal je merken dat er wonderlijke dingen gebeuren.

3.     De neiging tot zelfkritiek
We kennen allemaal dat stemmetje in ons hoofd die als een boze scheidsrechter steeds ons erop wijst dat iets niet goed is gegaan, dat het beter had gekund en dat het volkomen prut was wat we nu weer gedaan hebben. Dat is stemmetje is je innerlijke criticus. Deze is ooit ontstaan om je te leren handhaven in de ‘grote mensen wereld’, maar bij velen van ons tettert hij de hele dag kritische commentaren. Deze gedachten helpen je allang niet meer. Sterker nog, ze zijn super ondermijnend en zorgen ervoor dat jij jezelf klein houdt. Stop met jezelf te bekritiseren!

4.     Je angsten
Natuurlijk, angst kan een goede raadgever zijn en heeft de functie om je te waarschuwen. Wanneer je een hond wilt aaien en hij gromt, trek je je hand terug. Dit is een automatische reactie op een hele basale angst; ook wel biologische angst genoemd. Biologische angst is nuttig en functioneel, maar slechts 5% van al onze angsten is biologisch. De rest, 95% dus, is psychologische angst. Dit is angst waarbij het niet gaat om leven of dood, al kan dat wel zo voelen. Deze angst wordt gecreëerd door gedachten, overtuigingen en patronen. Het vervelende is dat angst een magneet is en andere angst aantrekt. Zo was ik bijvoorbeeld bang voor de afwijzing van anderen, waardoor ik bang was om fouten te maken, wat er weer voor zorgde dat ik ook bang was wanneer ik met nieuwe mensen ging samenwerken. Voor je het weet kom je in een draaikolk van angsten terecht. Wat zou er gebeuren als je jouw angsten kunt loslaten?

5. Klagen
Ben je gericht op wat er misgaat? Heb je de voortdurende behoefte om te klagen over die vele, vele, vele dingen – mensen, situaties, gebeurtenissen die ergeren, irriteren of frustreren? Alles wat je aandacht geeft groeit. Dus wanneer jij je aandacht geeft aan negativiteit zal die negativiteit alleen maar groter worden. Je komt in een negatieve spiraal terecht en dat is niet het enige effect van klagen. Onderzoek van de Stanford University wees uit dat klagen ervoor zorgt dat de hippocampus krimpt. Die hippocampus is een gebied in je hersenen dat ervoor zorgt dat je problemen goed kunt oplossen. Ook komt het stresshormoon cortisol vrij als je klaagt. Dit hormoon zorgt voor verschillende reacties in je lichaam: één daarvan is dat je bloeddruk en suikerwaarde stijgt. Cortisol zorgt er zelfs voor dat je hersenen vatbaarder zijn voor een beroerte. Reden genoeg om te stoppen met klagen.

Loop jij regelmatig tegen een van bovenstaande ‘issues’ aan en wil je met mij eens sparren over hoe je daar anders mee om kan gaan? Plan dan een afspraak in voor een vrijblijvend focusgesprek.

Ik wens je een mooie dag!

Rebekka

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *