coaching & training

Meditaties & Visualisaties

Leef met bezieling en maak je potentieel vrij voor de beste versie van jezelf

Wil jij…?

R

Toegang tot je innerlijke wijsheid

R

Meer rust en kalmte ervaren

R

Je stoutste dromen realiseren

R

In contact komen met wat er onbewust in je leeft

Luister dan naar een geleide meditatie of visualisatie van Bureau Nieuwe Maan.

Mediteren en visualiseren

De termen visualisatie en meditatie worden nogal eens door elkaar gebruikt. Maar wat is visualiseren nou precies en wat is mediteren?  Het belangrijkste verschil is dat je bij een meditatie focust op het zijn in het hier en nu. Bij een visualisatie spreek je je verbeelding aan en ‘reis’ je naar het verleden of de toekomst. Maar vaak begint een visualisatie met een meditatie-oefening en andersom bevatten geleide meditaties vaak weer elementen uit een visualisatie. Kortom; de technieken overlappen elkaar. Het effect (wetenschappelijk bewezen 😉)  van beide technieken is dat het je ontspannen maakt, je prestaties bevordert en je fysieke gezondheid ondersteunt. Reden genoeg om een opging te wagen.

Meditaties & Visualisaties

Mediteren

Er zijn heel veel manieren om te mediteren maar wat alle verschillende soorten gemeen hebben is dan je focust op het hier en nu. Je geeft je volledige aandacht aan de ervaring van het huidige moment. In theorie klinkt meditatie eenvoudig, maar in de praktijk is het vaak een uitdaging. Om in het hier en nu te blijven en je niet te laten afleiden door je eigen gedachten of de wereld om je heen, kun je bijvoorbeeld focussen op je eigen ademhalen of het herhalen van een mantra.

Als je mediteert zijn je gedachten even niet belangrijk en leef je volkomen in het nu. Natuurlijk kun je je gedachten niet uitschakelen als je mediteert, die komen vanzelf. Iedere keer als er een gedachte in je opkomt focus je je aandacht weer in het hier en nu, bijvoorbeeld bij de ademhaling. Door steeds terug te keren zorg je ervoor dat je gedachtes meer naar de achtergrond gaan.

Hoe doe je dat?

Mediteren doe je het liefste zittend. Dat kan zittend in lotushouding of gewoon op een stoel of de bank met je voeten plat op de grond. Zorg ervoor dat je even niet gestoord kan worden en dat je het niet te koud of te warm krijgt. Je kan je ogen dichtdoen of op een punt voor je op de grond kijken. Naar een brandende kaars staren vinden sommige mensen ook een prettige manier.

Visualiseren

Visualiseren is je iets voorstellen; je richt je aandacht op je verbeelding. Andere benamingen waarmee ditzelfde proces van visualiseren ook wel wordt beschreven zijn: geleide fantasie, een innerlijke reis maken  en imaginatie. 

Als kind maakten we veel en vanzelfsprekend gebruik van dit vermogen, maar naarmate we ouder werden zijn de meesten van ons dit vermogen steeds minder gaan gebruiken.

In ieder geval zijn we minder in de waarde ervan gaan geloven, er minder op gaan vertrouwen. We zijn gaan geloven dat wat we met ons innerlijke oog zien weinig te maken heeft met de ‘feitelijke realiteit’ of ‘normaal functioneren’. Het lijkt er op dat velen die houding velen van ons één van de meest betrouwbare en natuurlijke bronnen van informatie waarover we beschikken zijn kwijtgeraakt. We kunnen dit vermogen echter nooit helemaal verliezen.

De kracht van visualiseren is dat de beleving van beelden dieper is en verder gaat dan abstracte gedachten en het verbale en het concrete gedrag. Bovendien horen beelden tot het innerlijk domein waar je het meest vrij bent en creatief kunt zijn. De taal die beelden spreken is dezelfde als die waarin symbolen, mythen, sprookjes en dromen zich uitdrukken. Universele en diepgaande wijsheid kan hierin op een directe en oorspronkelijke manier worden uitgedrukt en beleefd. Intense visualisaties zijn vaak sprookjesachtige, mythische belevingen. 

In feite visualiseren we als volwassene nog steeds. We maken altijd en overal beelden in ons hoofd. Wanneer we ergens aan denken maken we beelden. De één ervaart deze beelden als meer visueel en de ander ervaart deze beelden meer als ervarings- of gevoelsbeelden, en weer een ander ervaart de beelden eerder als klank en geluid en/of als geur.

Visualiseren; hoe doe je dat?

R

Interpretatie van beelden
Er zijn geen standaard betekenissen van de beelden die jij voor je ziet. Probeer vooral zelf te voelen waar het beeld volgens jou over gaat. Waar associeer je het beeld mee? Waar doet  het je aan denken? De betekenissen van de beelden zijn persoonlijk en uniek. De beelden hoeven in een visualisatie niet heel scherp te zijn, vaak voel, ervaar of ‘weet’ je ze meer dan dat je ze ziet. (visueel, kinesthetisch, auditief…). De beelden zijn van een wat andere kwaliteit dan wat je in de ‘gewone’ werkelijkheid om je heen ziet.

R

Ontspanning
Een visualisatie ‘werkt’ het sterkst als je geest en lichaam zoveel mogelijk ontspannen zijn. Zorg dus voor een rustige plek waar je niet gestoord wordt, zorg dat je ontspannen, maar rechtop zit of eventueel ligt, en geef altijd eerst aandacht aan je ademhaling.

R

Vrij om te accepteren
Het is belangrijk om je te realiseren dat je ook in je fantasie, tijdens een innerlijke reis altijd vrij blijft om bepaalde beelden te accepteren, toe te laten. Je bent niet overgeleverd aan dat wat er in je opkomt. Als het voor jou niet goed, veilig of kloppend voelt om met bepaalde beelden die opkomen te werken kun je altijd vragen om bijvoorbeeld een ander symbool, of kun je een beeld simpelweg ‘wegsturen’ of loslaten.

R

Onbevangen
Over het algemeen geldt wel dat hoe meer onbevangen je staat tegenover de beelden die opkomen hoe sterker de zeggingskracht van je visualisatie wordt. Volg zoveel mogelijk de eerste opwelling die in je opkomt, hoe raar of onprettig een beeld je in eerste instantie ook mag voorkomen. Door zo onbevangen mogelijk te zijn versterk je de creatieve stroom van de beelden die ‘opkomen’.

R

Inzoomen en eruit vliegen
Soms moet je even ’inzoomen’ op iets, je concentreren om dichterbij te komen, contact te kunnen maken met een beeld. Het kan zijn dat je gedurende een visualisatie ’eruit raakt’, in gedachten schiet of zelfs in slaap valt. Als je dit merkt veroordeel jezelf dan niet, maar pak de draad gewoon weer op waar je gebleven bent. Gaandeweg ontwikkel je een sterker vermogen om er meer ’in te blijven’. 

R

Vertrouwen
Je kunt het gevoel krijgen dat je alles zelf fantaseert, dat je alles zelf zit te bedenken, dat de beelden niet echt en spontaan zijn. Laat dat gevoel toe: het is ook fantaseren wat je doet! Vertrouw erop dat alles wat er komt goed is! Vertrouw 100% op je onderbewustzijn en laat na iedere visualisatie de wens los. Gedachten en gevoelen lopen synchroon als het verstand en onbewuste het met elkaar eens zijn, waardoor de energie ongeremd met je wensen aan de slag kan gaan.

R

Loslaten
Laat alle bovenstaande aanwijzingen los als je een visualisatie ondergaat zodat je je onbevangen kunt overgeven aan de ervaring zelf. Vertrouw erop dat de informatie die je nodig hebt op het goede moment wel weer naar boven komt.

 

 

Wat levert het je op?

Je hersenen maken geen onderscheid tussen wat je met je ogen open of met je ogen dicht ziet. Ook maken ze geen onderscheid tussen wat je actief doet of wat je jezelf in gedachten ziet doen. Uit onderzoek blijkt dat als je een actie visualiseert, je dezelfde hersengebieden stimuleert als wanneer je de actie daadwerkelijk uitvoert. Topsporters maken hier dankbaar gebruik van. Zij visualiseren de opeenvolging van alle bewegingen die zij moeten maken om optimaal te presteren. Ze blijven dit herhalen tot ze in actie moeten komen.

Waarom visualiseren?

R

Ontspanning

R

Positief beïnvloeden van prestaties

R

Je intuïtie te raadplegen

R

Realiseren van je dromen en verlangens

Ik heb hele prettige ervaring met Rebekka. Ze laat je goed nadenken over jezelf, is niet bang om je te confronteren en verliest de realiteit niet uit het oog. Daardoor had ik elke sessie meerdere "besef-momentjes" over mezelf. Verder is ze heel prettig in de omgang en voelde ik me volledig op mijn gemak om alles waar ik mee zat, open te bespreken. Het traject heeft mij geholpen om een beter zicht te krijgen op mijn talenten en op wat voor manieren ik die kan inzetten.

Frits Thissen, Client Succes Manager, maart 2021

Enorm prettige ervaring gehad bij Rebekka tijdens mijn Nieuwe Maan loopbaan traject. Hiervoor nog nooit een coach traject doorlopen maar kan het iedereen aanbevelen: het is inzichtelijk (bye bye tunnelvisie), positief en van toegevoegde waarde voor je (loopbaan)ontwikkeling in welk stadium dan ook. Ik heb geleerd bepaalde topics te omarmen en andere los te kunnen laten. Een coach gaat geen magische woorden zeggen, maar helpt je wel met de juiste vragen en ideeën. Erg verfrissend!

Marcella Kneppers, Data Scientist Innovation, maart 2021

Rebekka heeft mij in het eerste half jaar van mijn carrière bij mijn werkgever gecoacht. Vanaf het eerste gesprek had ik meteen veel vertrouwen in haar als coach. Ze geeft veel ruimte voor eigen inbreng en je eigen ontwikkelplan, maar weet ook op het juiste moment in te zoomen op voor jou nog onbewust gedrag. Rebekka is goed in het stellen van verdiepende vragen waardoor je op mooie nieuwe inzichten komt. Aan de andere kant kan ze soms ook zeggen waar het op staat wanneer je er zelf om heen draait, wat ik als zeer prettig heb ervaren. Rebekka weet zich als coach aan te passen aan jouw stijl en leerbehoefte, waardoor je snel stappen zet. Zeker een aanrader & een topcoach!
Daan Vonk, Projectmanager Frisse Blikken

Rebekka is een kundige coach en een prettig mens. Ze geeft richting, maar laat je zelf deuren openen waarvan je niet wist dat ze er waren. Ze geeft jou de lead in de coachings en weet een vertaalslag te maken van je verhalen naar concrete modellen waarmee je aan de slag kan. Een aanrader als je een verdiepingsslag wil maken op (persoonlijk) leiderschap.

Sophie de Haan, Personel & Organisation Advisor Van Oord

Ik kijk erg fijn terug op de maanden dat ik met Rebekka heb mogen werken. We hebben in een korte tijd een bijzondere band gekregen, omdat zij mijn uitdagingen begreep en ik daardoor altijd vrijuit heb kunnen praten. Het voelt vertrouwd om met Rebekka te praten omdat zij goed kan luisteren en praktische tips geeft voor mijn uitdagingen. Tips die geen open deur zijn en waar ik zonder haar zelf niet snel had gevonden. Daarnaast mocht ik altijd praten over wat er op dat moment speelde, waardoor ik altijd opgelucht en positief gezind de deur uit liep. Door mijn positieve ervaring weet zeker dat Rebekka en ik elkaar in de toekomst weer gaan zien!

Marije Biesterbos, Projectmanager Frisse Blikken

Na een zoektocht voor een carrière coach, kwam ik bij Rebekka terecht. Haar hartelijkheid, luisterende oor en openheid zorgden ervoor dat ik na het intake gesprek besloot om verder met haar te gaan. Ruim een half jaar later heb ik mijn coaching traject afgesloten en het was geweldig! Rebekka heeft een goede knowhow in psychologie, o.a. in de filosofie van Jung. Deze expertise in combinatie met de oefeningen die zij aanbod, hebben mij goed geholpen om beter inzicht in mezelf te krijgen. De sessies met Rebekka hebben bijgedragen aan een positieve verandering binnen in mij. Haar analyses zijn scherp, haar begeleiding is goed en duidelijk; empathisch en sturend waar nodig. Een coachingstraject is heel persoonlijk, maar zij maakte dat het aangenaam en vertrouwd was. Een goede en waardevolle investering voor jezelf. 10/10 would recommend.

Kathy Ruiz, Marketing Manager Kamer20 en zelfstandig ondernemer

Dankzij de gesprekken met Rebekka ben ik mezelf beter leren kennen. Ze wist tijdens de gesprekken goed door mijn (soms wat) chaotische verhalen heen te prikken en gaf mij beknopt en concreet terug waar ik aan zou kunnen werken.

Deelnemer Leiderschapsprogramma Ahold Delhaize 2019

Contact

Wil je meer weten of wil je een afspraak maken? Neem dan contact met me op!

Rebekka@bureaunieuwemaan.nl

06-16610081

Amsterdam

Privacy verklaring  |  Algemene voorwaarden  |  KVK 53065921 
 |  BTW NL1729.07.500.B02