Ik kon mijn vinger er maar niet opleggen. Maaike had een fantastisch plan uitgetekend voor haar eigen onderneming waarin ze haar droomproject beschreef: een social hub waar allerlei start-ups zich kunnen huisvesten. Ze had een moodboard gemaakt en een benchmarkonderzoek gedaan, ze had zich zelfs al ingeschreven bij de KvK. Maar iets klopte er niet. Het stroomde niet in het gesprek. Dat lag niet aan het plan, maar aan Maaike zelf. Ik zag geen glinstering in haar ogen, geen lach om haar mond of rode wangen van excitement. “Je vertelt het nu heel mooi, maar ik voel er niks bij,” zei ik.

Best confronterend om te horen als iemand net haar toekomstplan uit de doeken heeft gedaan. Maaike keek me dan ook verbaasd aan en nog even probeerde ze me ervan te overtuigen dat dit toch echt haar ideale baan was. En toen viel het stil. Maaike keek naar haar schoenen en met een minieme beweging leek ze iets van haar schouders te schudden. “Ja, nou,” begon ze schuchter, ‘dit is ook een tussenoplossing tot ik klaar ben om te doen wat ik echt wil.’

 Daar kwam de aap uit de mouw. Ze had niet haar droombaan gepresenteerd; het ging hier om een tussenstation! Eigenlijk wilde ze iets heel anders; namelijk kindercoach worden. Maar omdat ze zelf had bedacht dat ze daar nog niet klaar voor was, ook al had ze de juiste papieren en opleidingen, besloot ze haar droom nog even te parkeren. Dat ze er niet klaar voor was, had niemand tegen haar gezegd, ze had geen enkel signaal ontvangen uit haar omgeving dat ze er niet klaar voor zou zijn. Ze had zélf besloten dat ze een omweg moest nemen.

De grootste saboteur ben je zelf!

Het is heel verstandig om in tussenstappen naar een doel toe te werken. Maar als het gaat om datgene wat we nu echt het liefste willen, dan zijn we sterk geneigd om met allerlei overtuigingen onszelf te saboteren. Steeds opnieuw vertellen we onszelf dat anderen beter zijn, dat we eerst nog een opleiding moeten afronden of een volgende stap moeten maken in ons werk voordat … Onbewust houden we onszelf klein en wachten we op toestemming van weet ik het wie, en voor je het weet sta je geparkeerd op een tussenstation.

In Maaike herken ik ook mezelf. Want keer op keer betrap ik me op mijn eigen innerlijke saboteur die stiekem aan mijn stoelpoten zit te zagen. Elke dag zaagt hij een klein beetje ervan af. Ik merk het bijna niet. Maar als het dan een dag tegenzit kiepert in een keer mijn hele stoel om.

Ook ik had mezelf op een tussenstation geparkeerd omdat ik dacht dat dat een hele verstandige stap zou zijn, career wise dan. Ik werd al gewaarschuwd – sloeg dat in de wind en ging toch … Toen ik aan die nieuwe baan begon, voelde ik letterlijk op de eerste ochtend al: “oh oh, dit is echt een hele verkeerde beslissing geweest”. Maar toen was het te laat en moest ik een lange wachttijd op het tussenstation uitzitten. Allemaal vanuit de gedachte dat ik niet goed genoeg was voor datgene wat ik graag wilde doen.

 Clear the road

Als mens volg je, de vaak onbewuste, overtuigingen als de leidraad van je leven. Daarmee creëer jij je eigen werkelijkheid. Je overtuigingen hebben ook een groot effect op je lichamelijke vitaliteit en zelfs op je immuniteit en hormoonhuishouding. Een placebo(medicijn) is daar een goed voorbeeld van. Er zijn vele onderzoeken die bewijzen dat een placebo een positieve bijdrage levert aan de genezing van allerlei ziektes. Puur omdat degene denkt dat het helpt. In het boek ‘De Biologie van de Overtuiging’ toont wetenschapper Dr. Lipton aan dat onze overtuigingen, of ze nu waar zijn of niet, zelfs ons DNA kunnen veranderen. Dat is best ingrijpend!

 Dus als je overtuigingen zoveel impact hebben op je leven en je geluksgevoel, dan is het van groot belang om je eigen overtuigingen eens onder de loep te nemen. Je kunt jezelf namelijk trainen om positieve en helpende overtuigingen te hebben, iets dat Dr. Lipton ook aantoont in zijn boek. Daarmee schakel je je innerlijke saboteur uit en heb je de gouden sleutel tot een gezonder en gelukkiger leven.

 Klinkt je dat als muziek in de oren en wil jij ook werken aan jouw positieve mindset? Maak dan een afspraak voor een gratis coachsessie.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *