Met een kortdate klap slaat Tess haar laptop dicht. Ze heeft zojuist haar droom in werk en leven voorgelezen. Ik heb naar haar geluisterd en nu ben ik de war. Meestal is dit een van de magische momenten in een coachtraject, maar zie ik bij Tess eigenlijk niks gebeuren. ‘Ik hoor wat je allemaal zegt, maar ikzelf krijg er zo weinig gevoel bij. Hoe is dat voor jou?’ vraag ik. Het bloed stijgt naar haar wangen stijgt en er glijdt een traan uit haar ooghoek. Snel veegt Tess hem van haar wang en een kort rukje recht ze haar schouders en slikt haar verdriet weg. ‘Ja dat komt omdat wat ik echt wil, ik niet heb opgeschreven. Niemand in mijn omgeving vindt wat ik echt wil een goed idee’, zucht Tess. ‘Ik wil de wereld rondreizen; verhalen schrijven en dat combineren met hulpprojecten. Maar mijn vriend vindt het niks en mijn ouders vinden dat ik gewoon carrière moet maken. Ik heb nu immers een goeie baan. Dus ik moet op zoek naar een nieuwe purpose.’

Tess is een 26-jarige content manager bij een online marketingbureau. Helaas voor Tess, is je purpose niet iets wat je zo even kan aanpassen. Je purpose of je Why is een drijvende kracht van binnenuit. Het vinden en benoemen van je purpose is vaak een behoorlijke zoektocht in jezelf. Om daar dan ook acties en consequenties aan verbinden is niet voor iedereen eenvoudig. Dat vraagt moed en lef en dan is je gesteund voelen erg belangrijk. Bewust of onbewust kan het zijn dat de mensen die je het meeste lief hebt ook degenen zijn die je belemmeren om werkelijk je pad te volgen. Maar hoe zorg je er nu voor dat je je niet laat afremmen? En liever nog, hoe creëer je een motiverende omgeving voor jezelf? 

Goede relaties zijn de basis voor geluk
Je kan je natuurlijk afvragen waarom je überhaupt zou laten leiden door de mening van een ander. Maar die ander nou net iemand is, van wie jij heel veel houdt, dan voelt dat onbewust als een groot risico om die mening naast je neer te leggen. We zijn als mens nou eenmaal afhankelijk van de relaties met de mensen om ons heen. Uit verschillende psychologische onderzoeken blijkt dat goede relaties essentieel zijn voor ons geluk en gezondheid. Je kan zo gericht zijn op harmonie dat je bereid bent om je eigen droom ervoor op te geven. Tess zou haar zielsverlangen te laten varen omdat de mensen die voor haar belangrijk zijn twijfelden.  Maar Tess wil het liefst haar hart volgen én begrip krijgen van haar familie.  

Liefde vertaalt zich in bezorgdheid
Net als Tess heb ik zelf ervaren dat de mensen die dichts bij mij stonden en het meest van mij hielden ook degenen waren die de grootste beren op de weg zagen. Juist omdat ze zo dichtbij mij stonden. Toen ik wilde switchen van communicatieadviseur bij de gemeente naar zelfstandig ondernemer kreeg ik herhaaldelijk waarschuwingen voor alle risico’s die het ondernemerschap met zich meebrengt. De mensen om mij heen waren bezorgd en wilden me vooral beschermen tegen teleurstellingen en problemen. 

Wie zijn jouw supporters?
Ik was me toen ook niet zo bewust dat hun bezorgdheid mij eigenlijk tegenhield. Pas toen ik een overzicht had gemaakt van mensen die mij inspireerden, stimuleerden, motiveerden en hielpen bij de stap naar zelfstandig ondernemer, zag ik, tot mijn schrik, dat daar eigenlijk niemand van mijn familie of vrienden bij stond. In dat overzicht, mijn support circle, stonden vooral mensen die deden wat ik graag wilde doen en sommigen kende ik niet eens persoonlijk. Het werd me wel duidelijk dat er werk aan de winkel was. Ik moest de mensen die het belangrijkst voor me waren laten weten dat ik hun support nodig had. 

Ken je behoefte
Allereerst is het vooral belangrijk dat je eigen behoeften kent. Wil je vooral dat mensen met je meedenken over bijvoorbeeld het uitwerken van je plannen? Of wil je liever alleen bemoedigende woorden? Wanneer je weet wat je nodig hebt, kan je daar ook directer om vragen en is de kans veel groter dat je krijgt. 

Je eigen weg gaan én in verbinding blijven
Om echt je eigen pad te lopen, heb je de moed nodig om de mening van anderen naast je neer te leggen én tegelijkertijd is het belangrijk om een ondersteunde omgeving te hebben. Wanneer je net als Tess en als ik ervaart dat jouw belangrijkste relaties je (onbewust) afremmen dan helpt het om hierover in gesprek te gaan. Ook al is dit misschien erg lastig. Leg ze uit wat je drijft en welke stappen je voor je ziet. Vraag vooral ook naar hun zorgen. Wellicht heb je er zelfs begrip voor. De ouders van Tess waren bang dat zij niet kon rondkomen van het schrijverschap. En haar vriend wilde haar vooral niet missen. Er samen over te praten neemt vaak al heel veel van de angst weg en regelmatig het ‘pijnlijke’ onderwerp aansnijden geeft openheid.  

Zoek naar motiverende mensen
Je kan ook je eigen motiverende omgeving creëren door bewust op zoek te gaan naar gelijkgestemde of mensen met dezelfde missie. Door af te kijken hoe zij dingen hebben aangepakt, kom je wellicht op nieuwe ideeën. Laat je inspireren en leer van anderen. Tess heeft contacten gelegd met hulporganisaties voor vluchtelingen in Europa. In september gaat ze daar een maand als vrijwilliger aan de slag. Ook start ze met een schrijfcursus en wil ze gaan bloggen over haar ervaringen als vrijwilliger. Dit zijn niet de stappen die ze destijds voor ogen had, maar het is wél volgende stap in het realiseren van haar droom. 

 Omdat jouw verbinding met anderen een cruciale factor is in het vormgeven van jouw Purpose, is dit is een van de 4 pijlers van de Cirkel van Bezieling en  een vast onderdeel van de programma’s van Bureau Nieuwe Maan.