Ik staar naar mijn scherm. Ik werk net als de rest van Nederland thuis op dag 6 van de Coronacrisis. Nou ja, thuiswerken? Ik zit al uren achter mijn laptop, met een kop koud geworden thee naast me, een beetje door de social media heen te ploegen.

Ik kijk nog maar eens een keer naar de persconferentie van Rutte en Grapperhaus in de hoop dat ze iets anders zeggen dan gisteravond. Ik vond de eerste week Coronacrisis was al heftig. En de stilstand is nu officieel verlengd. Ik ben al mijn lopende opdrachten kwijtgeraakt, net als heel veel andere ZZP-ers en kleine bedrijven. Dat het zo hard zou gaan, heeft mij totaal overdonderd.

Op het scherm voor mij komt het ene onlineprogramma na het andere voorbij. Digitale coachingsmogelijkheden van collega coaches en trainers schieten als paddenstoelen uit de grond. En ik doe nu al de hele dag niks. Hoe meer ik voorbij zie komen hoe onzekerder ik ervan word. Moet ik ook niet heel snel iets bedenken? Waarom heb ik überhaupt nog niks bedacht?

Ergens in mijn achterhoofd hoor ik dat bekende stemmetje van mijn innerlijke saboteur: ‘wie zit er nou op jouw gefröbel te wachten?’ Die saboteur is nogal aanwezig de laatste dagen want gevoed door de piekergedachten wordt hij sterker en sterker. Ik denk het niet alleen, ik voel het ook: spanning in mijn rug en schouders en een wee gevoel in mijn maag. Kortom onrust door mijn hele lijf. ‘Hoe moet het nu verder?’ steeds maar weer die vraag waar ik geen antwoord op heb.

Ik weet dat ik iets moet veranderen, want hoe sterker die negatieve stem in jezelf wordt, hoe meer en meer hij de waarheid vertelt. Hoe meer je iets gelooft, hoe meer aandacht je er aan geeft, hoe makkelijker het zich ook daadwerkelijk manifesteert. Dat geldt voor de positieve beweging als de negatieve.

Daarom klap ik mijn laptop dicht; het is tijd voor een nieuwe koers. Want negatieve gedachten doen afbreuk aan je mentale vitaliteit en daarmee hebben ze ook impact op je fysieke vitaliteit. Het is dus meer dan ooit nodig om bewust te zijn van welke gedachten je toelaat en hoeveel jij je laat (mis)leiden door je eigen mind. Kortom het is tijd voor gedachtenhygiëne.

“Your beliefs become your thoughts, Your thoughts become your words, Your words become your actions, Your actions become your habits, Your habits become your values, Your values become your destiny.”
― Mahatma Gandhi.

Gedachtenhygiëne, hoe doe je dat?

Vult het me of voedt het me?

Juist nu ik zoveel tijd thuis ben, is de verleiding groot om maar te blijven koekeloeren op Facebook en Instagram. Er zijn echter maar heel weinig berichten waar ik echt iets aan heb. Met gedachten is het net als met eten. Je kunt bijvoorbeeld gedachteloos een zak chips in je mond proppen, dat vult wel, maar het voedt niet. Het is een kortstondige behoeftebevrediging. Kies daarom kritisch wat je tot je neemt aan informatie. Is het informatie die je nodig hebt? Is het informatie  die je goede raad of energie geeft? Of voel je je na het scrollen door de talloze berichten op social media juist onzeker en angstig?

Alles wat je aandacht geeft groeit

In plaats van je te laten meesleuren door negatieve gedachten kun je ook bewust kiezen voor positieve gedachten. Maak voor jezelf een positieve affirmatie. Een affirmatie is een zin die je vaak herhaalt om je positieve gedachten te versterken. Hoe vaker je een bepaalde gedachte hebt, hoe meer je daarin gaat geloven. Dus, in navolging van Gandhi, kies bewust voor een voedende, helpende gedachte. Schrijf deze ergens op waar je die een paar keer per dag langskomt of zet hem als achtergrond op je laptop. Een helpende affrimatie is bijvoorbeeld: ‘ik ben krachtig’ of ‘ik heb vertrouwen’.

Geloof niet alles wat je denkt

We hebben als mens zo’n 50.000 gedachten per dag. Een hoop van deze gedachten zijn niet waar of helpen jou niet op dit moment. Het zijn de stemmen van de kritische, sombere of onzekere kanten in onszelf. Voor je het weet zit je vast in een vicieuze cirkel van negatieve gedachten. Als je dat merkt kan het helpen om je voor te stellen dat al die gedachten voorbijdrijven als wolken aan de lucht. Probeer de gedachten niet te labelen met een oordeel als waar of niet-waar, of goed of fout. Probeer ze vanuit verwondering van een afstandje waar te nemen zonder erin op te gaan.

Wees dankbaar

Dankbaarheid heeft een aantoonbaar positieve effect op je gezondheid, je geluksgevoel en je relaties. Dus wees dankbaar voor wat je hebt en hoe meer je daar de aandacht naar toe brengt hoe meer rust en positiviteit je zult ervaren. Je kunt dankbaarheid voelen voor de grote dingen in het leven, bijvoorbeeld je kinderen of je relatie. Maar wanneer je je focust op de kleine dingen in het leven, dan is er ineens veel om dankbaar voor te zijn. Omdat de zon zo lekker schijnt, de mevrouw van de bakker zo aardig goedemorgen zei of om die lekkere cappuccino die je voor jezelf hebt gezet.

Je kunt bijvoorbeeld een Wat gaat er goed-boek bijhouden waarin je iedere dag opschrijft wat er goed ging en waar je dankbaar voor bent. Of je maakt een lijst van minimaal 30 mensen die jou op een of andere manier geïnspireerd hebben in je leven en aan de top 5 stuur je een bedankje per app. Sta bijvoorbeeld 3x per dag even stil en bedenk wat er mooi, bijzonder is aan dit moment. Vraag jezelf af: ‘waar ben ik nu, op dit moment, dankbaar voor?’

Beweeg

Door te bewegen, het liefst in de buitenlucht, worden er meer gelukshormonen aangemaakt. Tijdens het sporten komt er endorfine, serotonine en dopamine vrij. Endorfine zorgt voor een gelukzalig en euforisch gevoel en vermindert pijn. Serotonine geeft je een gelukkig gevoel en reguleert onder andere je eetlust, gemoedstoestand en slaap. Dopamine zorgt ervoor dat je gemotiveerd bent om door te gaan, geeft een gevoel van beloning en maakt je blij. Bovendien vermindert bij bewegen de aanmaak van cortisol, het hormoon dat wordt aangemaakt bij stress. Al na dertig minuten sporten komt deze cocktail aan geluksstofjes vrij. Daarbij doorbreek je met bewegen je piekergedrag. Je bent namelijk afgeleid en je focust je op iets anders dan je gedachten. Dus ga lekker bewegen. Het liefst een stevige wandeling in de frisse buitenlucht, maar natuurlijk wel met 1,5 meter afstand tot anderen.

Ik wens je heel veel fysieke en mentale gezondheid toe.